Cum imi pun ideile de branding in practica?
Cand vine vorba de branding sau grafica, cred ca cel mai important e sa ai o idee destul de clara in ce directie iti doresti sa creezi, ce stil, ce paleta de culori, ce fonturi.
Daca am invatat ceva, in toti anii astia de cand fac montaj si grafica, e ca cel mai important este ca brand-ul tau sa aiba un aspect unitar si reprezentativ. Toate brand-urile mari, au ceva ce se numeste "manual de brand". Acolo sunt stabilite culorile, fonturile, logo-ul , tipul de fotografie si reguli de "do's" and "dont's" pe care le respecta atat ei, cat si oricine altcineva care colaboreaza si face materiale grafice sau video pentru acel brand.
De obicei brand-ing-ul este un serviciu destul de costisitor, dar pe buna dreptate. E multa munca sa stabilesti identitatea vizuala si un aspect inchegat, atractiv si reprezentativ pentru orice business si cred eu, un factor foarte important in vanzari. Haideti sa fim seriosi: de cate ori nu am cumparat cu totii lucruri de care nu aveam neaparata nevoie, doar pentru ca ele si ambalajele lor aratau incredibil? ( I'm guilty for that :))) )
Cu toate aceste cunostinte in minte, si multe altele, dar nu o sa intru in detalii prea tehnice, incerc sa fac o treaba cat mai buna, chiar daca nu sunt "de meserie" graphic designer.
Pentru BakerSweet de exemplu, in primul rand, am incercat ca grafica sa rezoneze cu mine si sa reprezinte produsul. Ce-i drept, gusturile mele s-au schimbat in ultimii 2 ani. Grafica ce atunci imi placea foarte tare, acum nu imi mai place la fel de mult si simt nevoia sa o schimb, la fel cum am schimbat si aspectul site-ului.
Ca sa vorbesc concret despre procesul creativ, dupa introducerea asta lunguta, o sa va spun ca intai fac ceva ce probabil face "tot omul": fac un research intens pe Pinterest, imi fac un "pin board" si salvez toate ideile care mi se par interesante si din care as putea sa ma inspir (nu sa copiez). Salvez palete de culori, ambalaje, etichete, produse. Incerc sa salvez lucruri cat de cat in acelasi stil, insa nu imi iese mereu asa ca la final mai fac o selectie.

Uneori research-ul dureaza cateva zile sau saptamani, nu pentru ca nu as gasi neaparat niste directii care sa imi placa, ci pentru ca uneori nu sunt sigura legat de ceea ce vreau si las timpul sa se aseze putin si vad cum mai simt lucrurile respective peste cateva zile si daca inca rezoneaza cu mine.
E usor sa fim influentati de video-uri pe care le-am vazut recent sau articole citite sau pur si simplu de trendul actual, iar lucrul acesta nu e neapart benefic si nici nu reflecta neaparat gusturile noastre, e mai mult un impuls de moment.
Atunci cand lucrez cu clienti, e mult mai simplu sa fac grafica pentru ca ei au o idee, de cele mai multe ori destul de clara legat de ceea ce vor, ce le place si ce nu. Atunci cand imi creez mie grafica, in schimb, e cu totul diferit, pentru ca de multe ori nu am o imagine de ansamblu atat de bine conturata si oscilez intre stiluri, culori, idei.
Dupa ce fac un research zdravan si ma decid asupra unui stil, incep sa mi se contureze idei si imagini, apoi ma apuc de treaba si efectiv le testez. Mi se intampla adesea ca ceea ce imi imaginez eu, sa nu se transpuna la fel de bine in ceva concret si sa ma trezesc ca detest profund ceea ce a iesit, iar alte dati, lucrurile merg ca prin magie si imi iase totul aproape exact cum mi-am dorit si imaginat. Am invatat ca sunt zile si zile... si trebuie sa profit de zilele in care am inspiratie si lucrurile ies fara mare greutate, atunci am cel mai bun randament, ma frustrez mai putin si concret, lucrururile se transpun mai clar din imaginatia mea, in programul de grafica.

Profit de faptul ca am invatat diferite programe de grafica si in liceu si in facultate, asa ca cel mai familiar mie imi este sa lucrez in "Photoshop", dar exista si alternative ceva mai simple, cum este "Canva" care chiar isi face toti banii si in plus fata de photoshop, are si multe template-uri.
Ca sa ajung la niste materiale grafice care imi plac, am grija sa folosesc o paleta de culori inchegata, sa am aceleasi fonturi peste tot si sa fie armonios incadrate elementele grafice, cu sens si lizibile. Pastrez mereu o rigla pe birou pentru ca nu am un simt deloc exact de aproximare a dimensiunilor. Lucrez etichetele numai masurand recipientele ca sa stiu sigur ce dimensiuni ar trebui sa aiba.
Orice material realizat este apoi testat pe ceva ce se numeste "mock-up". Mock-up-ul este de fapt un fisier editabil pe care iti poti testa design-ul: in cazul meu, iau borcanele de lumanari simple si asez grafica facuta de mine pe ele, cat mai similar cu pozitionarea unei etichete finale si vad daca imi place cum arata sau nu.

O idee si mai buna, in cazul lumanarilor mele la borcan care sunt destul de aglomerate, nefiind simple albe, este sa fac o fotografie din fata borcanelelor si sa fac aceste teste direct pe fotografiile cu produsele mele. Fac acest lucru, pentru ca o eticheta care arata bine pe o lumanare alba, simpla, cel mai probabil nu va arata la fel de bine pe o lumanare tip desert cu foarte multe culori si texturi.
Dupa ce am asezat in Photoshop pe borcanele si cutii tot branding-ul, pun laolalta toate imaginile in acelasi fisier sa vad daca "par din acelasi film" sau e fiecare "pe treaba ei".
Ultima etapa sunt efectiv niste teste de print si de dimensiune sa ma asigur ca totul se potriveste perfect. Uneori fac aceste teste direct la mine acasa, pe foi simple de xerox, le decupez si vad efectiv cum se potrivesc pe produse sau cum "se simt", daca este destul de mare textul, etc.

Nu ma consider vreo experta in grafica, insa pana acum, acesta este procesul pe care il urmez si la job, dar si pentru "BakerSweet" si pare ca da roade si devin putin mai buna pe zi ce trece.
Cred ca cel mai important e sa te simti bine creind, sa te bucuri de proces si sa creezi ceva cat mai autentic cu tine si brand-ul tau. In felul asta, ai cele mai mici sanse sa dai gresi.
Sper ca am reusit cat de cat sa trnsmit si sa transpun o parte din procesul meu creativ din "behind the scenes", sper sa va inspire si pe voi sa creati.
Va incurajez pe toti sa experimentati si sa vedeti ce vi se potriveste, sa va inspirati din mai multe surse dar sa ajungeti la niste variante personale care sa va faca bucurosi si sa rezoneze cu voi. Nu va fie teama sa va razganditi, sa o luati de la inceput si sa ajungeti la un rezultat si mai bun decat cel anterior, asta inseamna doar progres si invatare, e absolut normal sa ne schimbam gusturile si viziunea. Pe masura ce crestem si evoluam, micul nostru brand creste odata cu noi, ceea ce este minunat!